Grootse vaart langs Hollandse landschappen

Vaartochten met koninklijke charme

Piet Hein in lifestyle blad Dolce Vita

15 mei 2023

In het Tjechische Lifestyle blad Dolce Vita verscheen onlangs deze publicatie van Adam Štěch over het Koninklijk Jacht Piet Hein.

Het Nederlandse koninklijke jacht Piet Hein ligt het hele jaar in Rotterdam en is te huur voor uitstapjes of zakelijke evenementen. Aan het interieur is sinds de jaren dertig niets veranderd.


Arabesk op water

tekst, foto door Adam Štěch

Op een traditioneel botenfestival in de buurt van Rotterdam kregen we de gelegenheid om het interieur van het unieke motorjacht Piet Hein, waarvan de geschiedenis sinds de jaren dertig nauw verbonden is met het Nederlandse Koningshuis, nader te onderzoeken.

In 1937 ontvingen de pasgetrouwde Prinses Juliana (later Koningin) en Prins Bernard het motorjacht Piet Hein als huwelijksgeschenk. Het bijna 32 meter lange schip werd één van de symbolen van hun monarchie en is nu al een historisch monument van het moderne Nederland. Het interieurontwerp van het jacht werd toevertrouwd aan de architect Sybold van Ravesteyn, die in de tweede helft van de jaren dertig vooral bekend werd door de invloed van zijn fascinatie voor de Romeinse barok. Zijn gebruik van dynamische vormen zie je terug in de elegante welvingen in de vorm van het scheepsinterieur, die vandaag de dag nog steeds perfect bewaard zijn gebleven. De arabeskvormige stoelen of de ingebouwde verlichting van de hoofdsalon zijn een combinatie van een functionalistische staalconstructie en neobarokke fantasie.

Vertaling: Google translate